Ne potcenjivati nova priznanja Kosova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу18. август 2011.
(Beta) - Profesor Fakulteta političkih nauka i bivši diplomata Čedomir Štrbac ocenio je u četvrtak da su tri afričke zemlje u protekla tri dana priznale Kosovo očigledno pod pritiskom, ali da uticaj tih zemalja i njihovih priznanja ne treba potcenjivati.

Štrbac je agenciji Beta rekao da Srbija ima nesporan interes da se zaustavi talas priznanja Kosova na afričkom kontinentu, iako nije reč o zemljama koje su odlučujući faktori u međunarodnom životu.

„Njihov uticaj ne treba zanemarivati, jer je niz uglednih diplomata iz afričkih zemalja prisutan u strukturama organizovane međunarodne zajednice, UN i Afričkoj uniji. Eventualni nastavak talasa priznanja mogao bi negativno da utiče i u tim strukturama“, rekao je Štrbac.

On je rekao da nova priznanja Kosova u afričkim zemljama nisu isključena, jer će na to presudno uticati njihov direktan interes, kao i pritisci zemalja EU i SAD kojima su afričke zemlje izložene još od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Pritisci ne prestaju i oni se mogu naslutiti i u najnovijim izjavama zapadnih zvaničnika povodom događaja na severu Kosova, u insistiranju na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne sporne države, rekao je Štrbac.

Dodao je da priznanja Kosova koja dolaze iz afričkih zemalja ne treba ni preceniti, ali da treba imati u vidu da samim tim raste i broj članica UN koje su priznale Kosovo, što bi moglo dovesti do većine u toj organizaciji.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg