Ne koristiti takse za povećanje marže

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу15. март 2010.
BEOGRAD, 15. marta 2010. (Beta) - Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja apelovalo je u ponedeljak na proizvođače i trgovce elektronskih i električnih uređaja da ne koriste uvođenje ekološke takse za povećanje marži za svoje proizvode.

Povodom najava u medijima da će uvođenje ekološke takse na električne i elektronske uređaje prouzrokovati poskupljenje za više od 20 odsto, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja saopštilo je da visina takse na prelazi pet odsto od cene proizvoda i da je taksa koja je uvedena u Srbiji najniža u EU i regionu.

Ministarstvo je dostavilo i tabelu u kojoj se navodi koliko bi posle uvođenja ekološke takse trebalo da poskupe različite kategorije uređaja različitih proizvođača. Navodi se da bi posle uvođenja ekološke takse cena televizora LG trebalo da bude veća 1,98 odsto, televizora Grunding 4,6 odsto, šporeta Elektroluks 5,18 odsto, a šporeta Milan Blagojević 7,33 odsto, dok bi Elektroluks mašina za pranje veša trebalo da poskupi 6,48 odsto.


Извор[уреди]