Neće se tražiti da Srbija prizna Kosovo

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу17. август 2011.
(Beta) - Poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak ocenila je da će nemačka kancelarka Angela Merkel tokom posete Srbiji preneti državnim zvaničnicima da moraju da uspostave dobre odnose sa susedima, među kojima je, kako je navela i Kosovo, ali da neće tražiti priznanje nezavisnosti.

„Mislim da će srpskim zvaničnicima preneti isto ono što i ja pričam sve vreme, a to je da Srbija mora imati dobre odnose sa svojim susedima. Kosovo jeste sused Srbije i ona mora izbegavati intervencije na Kosovu“, kazala je Pak u intervjuu za nedeljnik Novi magazin.

Pak je ocenila da dijalogom moraju da se rešavaju pitanja koja će pružiti lakši život Srbima na severu Kosova, ali i Albancima.

„Ne možete ući u klub ako se ne ponašate dobro prema svojim susedima. To je očigledno. Videćemo šta će biti u budućnosti. Ako su svi u regionu članovi Unije ili će postati, lakše će živeti zajedno i možda učiniti neki korak dalje“, kazala je Pak.

Ona je rekla da još pet zemalja članica EU nisu priznale Kosovo i dodala da je kandidatura Srbije za ulazak u Uniju izvesna.

„Verujem da je više nego očigledno da će do kraja godine biti učinjen korak napred na tom putu i da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo, ali nisam sigurna da će biti određen datum početka pregovora. To ipak ne zavisi od mene“, kazala je Pak.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg