Neće biti izbora Kosovo ili Evropska unija

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу2. април 2010.
BEOGRAD, 2. aprila 2010. (Beta) - Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da međunarodna zajednica neće od Srbije tražiti da bira između Kosova i Metohije i članstva u Evropskoj uniji i dodao da takav izbor nije postavljan ni pred članice EU i NATO koje nisu priznale nezavisnost pokrajine.

"Važno je uvek imati u vidu da pet zemalja članica EU i četiri NATO zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije i voleo bih da vidim cirkularno pismo koje bi se sa istim pitanjem uputilo Španiji, Kipru, Grčkoj, Slovačkoj i Rumuniji. Zato mislim da to pitanje na takav način nikada neće biti postavljeno pred Srbiju. Ne verujem da će Srbija ikada biti dovedena pred takvu odluku", rekao je on.

U intervjuu za magazin "Objektiv", koji izlazi u subotu, Šutanovac je rekao da pitanje eventualnog članstva Srbije u NATO ne spada u prioritet spoljne politike "ni u ovoj ni u narednim godinama", već da tu temu koriste oni koji žele da raspiruju emocije".

"Prvo, neprirodno je praviti referendum protiv nečega. Drugo, apsolutno sam ubeđen da bi i najveći reformator i utemeljivač savremene Turske Kemal Paša Ataturk izgubio referendum da je građane pitao da li žele da se ukine arapsko i uvede latinično pismo. Razumem da postoje ljudi koji ne mogu da razumeju ili shvate sve odluke koje donosi lideri, ali najvažnije je znati šta je konacni cilj", rekao je on na pitanje da li je spreman da se ideja o ulasku u NATO proveri na referendumu.


Извор[уреди]