Пређи на садржај

Naučnofantastični filmovi u čast Gagarina

Извор: Викиновости


12. април 2011.
BERLIN, 12. aprila 2011. (Beta) - Povodom 50. godišnjice prvog leta u svemir sa ljudskom posadom, Nemački istorijski muzej i istraživačka grupa Slobodnog univerziteta u Berlinu najavili su opsežnu retrospektivu naučnofantastičnog filma pod nazivom "Svemirski film".

Kako je najavljeno, muzej i grupa "Evropski astrofuturizam i vanzemaljski život" u čast leta Jurija Gagarina do 8. maja upriličiće projekcije više desetina istorijskih naučnofantastičnih filmova. U najavi manifestacije navodi se da su ključne teme retrospektive fantastične vizije o svemiru - osvajanje kosmosa, otkriće vanzemaljskih svetova i susreti sa nepoznatim civilizacijama u dalekim galaksijama. Druga, manja grupa filmova koji će biti prikazani tokom retrospektive za temu ima komplementarni motiv - dolazak vanzemaljaca na zemlju i njihov prodor u zemaljsku civilizaciju.

Biće, pored ostalih, prikazani filmovi "Dan kada je Zemlja stala", "Invazija s Marsa", "Osvajanje svemira", "Zabranjena planeta", ali i stariji hitovi "Čovek koji je pao na Zemlju" sa Dejvidom Bouvijem, "Odiseja u svemiru" Stenlija Kjubrika, "Tamna zvezda" Džona Karpentera i "Solaris" Andreja Tarkovskog.


Извор[уреди]