Nastavljaju se razgovori o platformi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. oktobar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u subotu da će javnost biti upoznata sa platformom Srbije za Kosovo i Metohiju nakon što ona bude usaglašena i najavio da će rasprava o tom dokumentu biti nastavljena naredne nedelje.

Nakon proslave stranačke slave Srpske napredne stranke, Dačić je novinarima rekao da taj dokument neće ostati državna tajna već da će javnost biti upoznata sa detaljima čim dogovor bude postignut.

Dačić je dodao da to treba da bude rasprava "o realnom stanju".

"Srbija mora da zna šta predlaže, a ne samo šta neće", rekao je Dačić i dodao da crvena linija "ne može ujedno da bude i prva i poslednja linija odbrane".

Prema njegovoj oceni, u razgovorima sa Prištinom treba učiniti vidljive korake unapred ali to ne znači da će Srbija promeniti svoj stav prema nezavisnosti Kosova jer je to i dalje neprihvatljivo.

On je ponovio da razgovori treba da budu statusno neutralni.

Govoreći o platformi, Dačić je rekao da je inicijalni dokument potekao iz kabineta Tomislava Nikolića i dodao da će o njemu imati prilike da se izjasne i Vlada Srbije, predstavnici političkih stranaka i ostalih činilaca političkog života.

Premijer je rekao da će državna sekretarka SAD Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton stići u Beograd 30. a ne 31. oktobra, kako je ranije najavljeno, i da će mere obezbeđenja, kao i uvek kad dolaze državnici prve kategorije, biti na najvišem nivou.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg