Nastavlja se Generalna debata u sedištu UN

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. септембар 2009.
Ujedinjene nacije-  (Beta) Generalna debata na 64. zasedanju Generalne skupštine UN nastavlja se danas u Njujorku, na kojoj delegaciju Srbije predvodi predsednik Boris Tadić.

Lideri više od 120 zemalja govore o stanju u Avganistanu i na Bliskom istoku, nuklearnim programima Irana i Severne Koreje, terorizmu, bolestima i ostalim gorućim temama.

U Generalnoj debati koja traje od 23. do 26. septembra i od 28. do 30. septembra, učestvovaće i predsednik Srbije Boris Tadić koji će govoriti u petak, 25. septembra.

U sedištu UN u Njujorku danas se održava i sednica Saveta bezbednosti o nuklearnom razoružanju, kojom će predsedavati predsednik SAD Barak Obama.

Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN je pokretanje izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora o čemu će biti reči na sastanku "četvorke" za Bliski istok.

Taj sastanak organizuje generalni sekretar UN Ban Ki Mun, a učestvuju državna sekretarka SAD Hilari Klinton, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, izaslanik "četvorke" Toni Bler, predsedavajući EU i šef švedske diplomatije Karl Bilt, visoki predstavnik EU Havijer Solana, komesarka EU za spoljne odnose Benita Ferero-Valdner.

Ban Ki Mun će predsedavati i sastankom Prijatelja demokratskog Pakistana, grupom od 12 zemalja koje finansijski pomažu Pakistanu.

Извор[уреди]