Nastavak suđenja za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj

Извор: Викиновости


6. mart 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Pred Vrhovnim sudom Srbije danas će biti nastavljeno suđenje optuženima za ubistvo četvorice funkcionera Srpskog pokreta obnove (SPO) i pokušaj ubistva predsednika SPO-a Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine.

Na jučerašnjem suđenju odbrana optuženih i zastupnici oštećenih izneli su više predloga za izvođenje novih dokaza i saslušanje svedoka, o kojima će petočlano sudsko veće odlučiti do kraja suđenja.

Suđenje je juče prekinuto u 13 sati zbog dojave da je u Palatu pravde podmetnuta bobma, a posle dve provere zgrade ispostavilo se da je dojava lažna.

Presudom Okružnog suda u Beogradu od 16. februara 2007. godine bivši pukovnik DB-a Milorad Ulemek osuđen je na 15 godina zatvora, a bivši šef DB-a Radomir Marković na osam godina zatvora.

Pripadnici JSO-a Duško Maričić, Branko Berček, Nenad Bujošević i Leonid Milivojević osuđeni su na po 14 godina zatvora.

Za pomaganje izvršiocima posle ubistva na Ibarskoj magistrali, bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes osuđen je na dve godine i pet meseci zatvora, a nekadasnji načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Dinić osuđen je na godinu i sedam meseci zatvora.

Bivsi šef beogradske saobraćajne policije Vidan Mijailović osuđen je na devet meseci zatvora.

Nekadašnji šef DB-a Radomir Marković oslobođen je optužbe za ubistvo i osuđen na osam godina zatvora zbog pomaganja učiniocima posle izvršenog krivičnog dela.

Bivši načelnik beogradskog DB-a Milan Radonjić i bivši šef beogradske policije Branko Đurić oslobođeni su optužbe da su pomagali u ubistvu.

Vrhovni sud Srbije je ranije, rešavajući po žalbama, ukinuo prethodne dve presude.

Извор[уреди]