Nastavak negativnog trenda na berzi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. новембар 2009.
Beograd-  (Beta) Beogradska berza nastavila je u prethodnoj sedmici negativan trend i, iako je ukupan nedeljni promet bio u blagom porastu, indikatori berzanskog kretanja ponovo su zabeležili pad.

Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 izgubio je u sedmici između 16. i 20. novembra 2,72 odsto dok je pad kompozitnog indeksa Belexline bio 3,11 odsto, navela je šef odeljenja za poslove korporativnog agenta Fime internešenel (International) Tijana Cvetković.

"Ukupnoj vrednosti nedeljnog prometa od 592 miliona dinara najviše je doprinela trgovina akcijama građevinskog preduzeća Napred u iznosu od 311 miliona", istakla je Cvetković. Zapaženije promete ostvarili su i AIK banka i Univerzal banka sa 87 miliona dinara, odnosno 20 miliona.

Drastično je, kako je rekla Cvetković, smanjeno učešće stranih investitora i ono se kretalo u proseku oko 26 odsto uz izjednačeno prisustvo u kupovnim i prodajnim transakcijama.

Najveću pozitivnu promenu cene na nedeljnom nivou imale su prioritetne akcije DIN Fabrike duvana, nešto više od 10 odsto, a slede Enegromontaža sa plusom od 4,65 i Lasta sa gotovo četiri odsto. Kategoriju gubitnika činili su Pupin telekom sa minusom od gotovo 25 odsto, Putevi Užice sa nešto više od 22 i Napred sa ravno 10 procenata.


Извор[уреди]