Пређи на садржај

Nasilje na Kosovu potpuno neprihvatljivo

Извор: Викиновости
Herman van Rompej

3. јул 2010.

Brisel / Belgija (Beta) Čelnici Evropske unije Herman van Rompej i Ketrin Ešton osudili su i izrazili zabrinutost zbog, kako su istakli, „potpuno neprihvatljivog tragičnog incidenta u severnom delu Mitrovice“ na Kosovu.

Van Rompej, predsednik Evropskog saveta, zatražio je „hitno ponovno uspostavljanje mira“ i „pozvao sve strane da se odgovorno ponašaju“.

„Sad je od najvećeg značaja da svako koje u to bio upleten, pokaže uzdržanost“, navodi se u sinoć objavljenom saopštenju u Briselu povodom bombaškog napada u severnoj Kosovskoj Mitrovici u kome je poginuo jedan čovek i ranjeno 11 ljudi.

Incident se dogodio za vreme protesta Srba zbog otvaranja Kancelarije Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, a lokalni Srbi su zbog napada okrivili Vladu Kosova, Euleks i Međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta.

Ketrin Ešton, visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, pozvala je Policiju Kosova da, uz podršku Euleksa, „istraži taj incident i obezbedi da krivci budu izvedeni pred sud“.


Извор[уреди]