Пређи на садржај

Narodni muzej: Krivično delo Kusovca nije vezano za Muzej

Извор: Викиновости


27. novembar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Uprava i zaposleni u Narodnom muzeju u Beogradu su sa velikom uznemirenošću primili vest o krivičnoj prijavi protiv kustosa Nikole Kusovca, zbog sumnje da je izdavao potvrde o autentičnosti falsifikovanih umetničkih dela, saopšteno je danas iz tog muzeja.

U saopštenju se dodaje da krivično delo za koje se tereti Kusovac nije vezano za Narodni muzej, nego za galeriju Artmedia, koja je u privatnom vlasništvu.

MUP Srbije je juče podneo krivičnu prijavu protiv muzejskog savetnika u penziji Nikole Kusovca (73) jer je izdavao potvrde o autentičnosti falsifikovanih umetničkih dela, i protiv Ilije Đorđevića (50) koji je prodavao falsifikovana umetnička dela kao originalna.

Kusovac, bivši kustos Narodnog muzeja u Beogradu, osumnjičen je da je u galeriji "Artmedia" procenjivao autentičnost umetničkih dela i da je, od 1999. godine, u više navrata dao stručnu procenu o autentičnosti umetničkih dela koja su bila falsifikovana. Potvrde su izdate za falsifikovana dela slikara Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Nikole Graovca, Miće Popovića.

Извор[уреди]