Narednih deset godina Grčka pod nadzorom MMF

Извор: Викиновости

1. мај 2010.

Berlin / Nemačka (Beta) Grčka, koja bi zbog finansijske krize trebalo da u nedelju dobije međunarodni plan pomoći, mogla bi narednih deset godina biti pod nadzorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), piše u najnovijem broju nemački nedeljnik Špigel.

MMF koji upravo pregavara sa EU o zahtevima za mere štednje koje će Grčka morati da sprovede da bi dobila veliki paket pomoći, „priprema se da u toj zemlji ostane 10 godina, dok se ne sprovedu privredne reforme i dok one ne daju ploda“, piše - ne pozivajući se na izvor -nedeljnik koji izlazi u ponedeljak.

Plan koji se priprema predviđa pomoć zemalja zone evra i MMF-a do 45 milijardi evra u prvoj godini, od čega bi 30 milijardi dale zemlje koje koriste zajedničku evropsku valutu. Tokom prve tri godine MMF bi Grčku trebalo da pomogne sa 27 milijardi evra. Nemački poslanici su ove nedelje procenili da bi Grčkoj za tri godine bilo potrebno 120 milijardi evra što bi, po većini ekonomista, srednjoročno odagnalo opasnost da Grčka proglasi moratorijum na plaćanje.


Извор[уреди]