Napredak u integraciji Srba na Kosovu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. мај 2011.
BERLIN/CIRIH, 20. maja 2011. (Beta) - Šef odeljenja za manjinska pitanja Međunarodne civilne kancelarije (ICO) na Kosovu Rafael Negeli ocenio je da je došlo do vidnog popuštanja u odnosima Albanaca i Srba na Kosovu i da je očit napredak u integraciji Srba u kosovsko društvo.

U tekstu za švajcarski dnevnik na nemačkom jeziku "Noje cirher cajtung" Negeli je ocenio da je "otpočela nova epoha u kojoj sve više Srba uzima učešća u političkom životu, profitira od manjinskih prava i kvota i igra sve značajniju ulogu u politici na Kosovu".

Negeli piše o napretku u procesu decentralizacije i kao veliki uspeh navodi to što je umesto predvidjanih 0,7 odsto, učešće Srba na izborima u Gračanici i drugim srpskim opštinama iznosilo i do 30 odsto.

On navodi tri faktora značajna za napredak u integraciji Srba u kosovsko društvo, pre svega delotvornu podelu moći i činjenicu da "lokalna samouprava kosovskih Srba u opštinama u kojima čine većinu ide veoma daleko".

"Drugo, tu je i sopstveni interes. Kosovski Srbi su shvatili da decentralizacija nema mnogo veze za državnošću Kosova koju ne vole, ali ima veze sa lokalnom uslugom. I treće, tu je rastuće poverenje, jer kosovska vlada ispunjava obećanja, prenosi kompetencije i finansijska sredstva i ne meša se u unutrašnje stvari manjina", piše šef odeljenja za manjinska pitanja ICO.


Извор[уреди]