Napredak Srbije ka EU donosi stabilnost regionu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. новембар 2010.
BRISEL, 30. novembra 2010. (Beta) - Evropski parlament (EP) je kao "važan doprinos stabilnosti na Zapadnom Balkanu" ocenio odluku Saveta ministara Evropske unije da se učini novi korak ka članstvu Srbije u EU i pozvao sve članice EU da što pre ratifikuju sporazum o pridruživanju sa Srbijom.

To se navodi u predlogu rezolucije koju danas razmatra Spoljnopolitički odbor EP, a u kojoj se dodaje da izrada mišljenja Evropske komisije o spremnosti Srbije za kandidaturu za članstvo u EU "predstavlja povoljan znak Srbiji da pospeši reforme".

U ovom dokumentu, čiji je nacrt usaglašen od svih političkih grupacija u EP i koji će potom biti usvojen na plenarnom zasedanju Parlamenta EU, se ukazuje na to da je "puna saradnja s Haškim sudom ključni uslov za napredak Srbije ka članstvu u EU".

Takođe se naglašava da "Srbija i dalje primereno odgovara na zahteve Haškog suda" i "podvlači da jedino hapšenje i izručenja dvojice preostalih optuženika Hagu može biti smatrano najuverljivijim dolazom o punoj saradnji".

U nacrtu rezolucije, koju je sačinio izveštač EP za Srbiju Jelko Kacin, se pozdravlja spremnost Beograda da pokrene dijalog s Prištinom "u EU okviru", naglašava važnost regionalne saradnje za "pomirenje i dobre susedske odnose" i poziva Beograd da "tome pristupi predusretljivo", uz omogućavanje da se nađu "praktična i održiva rešenja za zastupljenost Kosova u regionalnim forumima".


Извор[уреди]