Napredak, ali i zamerke u borbi protiv rasizma

Извор: Викиновости


31. мај 2011.
STRAZBUR, 31. maja 2011. (Beta) - Komisija Saveta Evrope za borbu protiv rasizma i netolerancije (ECRI) je u svom najnovijem izveštaju o Srbiji navela da je ostvaren izvestan napredak na ovom polju, ali i da ostaju neka zabrinjavajuća pitanja, kao što je Zakon o crkvama i verskim zajednicama i praksa sudova vezana za rasistički motivisane zločine.

U izveštaju objavljenom na sajtu Komisije, navodi se kao napredak to što su srpske vlasti usvojile zakon protiv diskriminacije, uspostavile instituciju komesara za zaštitu jednakosti.

Međutim, izveštaj ističe da Zakon o crkvama i verskim zajednicama i dalje pravi diskriminatorsku razliku između "tradicionalnih" i netradicionalnih crkava i verskih zajednica. Dodaje se da ranije priznate manjinske verske zajednice moraju ponovo da se registruju procedurom opisanom kao "invazivnom i opterećujućom".

U izveštaju se takođe naglašava da je sudska praksa vezana za rasistički motivisane zločine "problematična" zato što ima malo suđenja za ovakve zločine, a presude su obično blage, i uglavnom se svode na vrlo niske novčane kazne.

Što se tiče Roma, i dalje je među njima vrlo visok nivo nezaposlenosti, suočavaju se sa diskriminacijom i uslovima života ispod standardnog nivao, navodi se u izveštaju. Zdravstvena situacija mnogih Roma je vrlo zabrinjavajuća i mnogi nemaju lična dokumenta.


Извор[уреди]