Najveći spomenik Isusu na svetu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Brazilska statua Isusa neće više biti najviša na svetu

7. мај 2010.

Varšava / Poljska, (Beta) - U gradu Švjebođin na zapadu Poljske polako se privodi kraju podizanje najvećeg spomenika Isusu Hristu na svetu, visokom 33 metara, čitava tri metra višeg od dosadašnjeg rekordera iznad brazilskog Rio de Žaneira.

Ovih dana izrađena je Isusova glava na koju radnici postavljaju krunu od trnja, javljaju u petak poljski mediji. Kruna će biti ukrašena zlatom.

Crte lica isklesane su specijalno kako bi bile vidljive sa tla, iako će se glava uzdizati na visini od 30 metara. Spomenik koji podižu revnosni katolici Poljaci ne samo da je viši već je i širi od brazilskog, pošto je na statui u Švjebođinu razmak između dlanova Isusovih raširenih ruku 24 metra, metar više nego na spomeniku u Brazilu.

Spomenik finansiraju vernici dobrovoljnim prilozima, a izgradnja, koja je počela pre tri godine, trebalo bi da bude konačno dovršena do kraja ove godine. U Švjebođinu se brane od optužbi da megalomanski žele po svaku cenu da njihov Isus bude najveći na svetu, pravdajući razmere spomenika verskim razlozima. Poljski Isus visok je 33 metra zato što je i sam Isus po predanju živeo 33 godine.

Извор[уреди]