Najvažnije očuvati mir na Kosovu

Извор: Викиновости


15. септембар 2011.
Београд-  (Beta) - Ministar spoljnih spoljnih poslova Mađarske Janoš Martonji i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić složili su se u četvrtak u Beogradu da je u narednim danima najvažnije očuvati mir i stabilnost na Kosovu.

„Najvažnije je da na severu Kosova dođe do relaksacije situacije i da nijedna strana ne primeni silu“, rekao je Martonji na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Đelićem u Vladi Srbije.

Martonji je rekao da su interesi Srbije i Mađarske da se u pregovorima Beograda i Prištine nađu najbolja rešenja i dodao da će ishod tih razgovora uticati na odluku zemalja EU o kandidaturi i članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Prema Đelićevim rečima, „ono što je najvažnije jeste to da se u danima koji dolaze očuva mir i stabilnost na severu Kosova i da se problemi rešavaju u dijalogu“.

Martonji je komentarišući izjavu predsednika Mađarske, datu tokom posete Prištini, da će Mađarska učiniti sve da ubedi zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, pogotovo Slovačku i Rumuniju da to urade, naveo da je to rečeno sa pozicije politike EU koja želi da postigne jedinstvo po svim pitanjima.

„Nastojimo da postignemo jedinstven stav prema svim pa i o ovom pitanju, i ovo nije samo stav Mađarske“, rekao je mađarski ministar.

Đelić je na to rekao da se jedinstvo EU može izgraditi najbolje tako što će se naći kompromis i rešenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu.

Извор[уреди]