Najteža kriza od Drugog svetskog rata

Извор: Викиновости


9. август 2011.
Берлин-  (Beta) - Šef Evropske centralne banke Žan-Klod Triše ocenio je u utorak da se „finansijska tržišta nalaze u najtežoj krizi od kraja Drugog svetskog rata“.

Nemački mediji prenose detaljno intervjuu koji je Triše dao francuskoj radio-stanici Evropa 1 u kojem je šef ECB-a ocenio da ključnu ulogu u okončanju krize ne treba da ima ova institucija, već države evro-zone.

„Mi očekujemo da vlade učine ono što smatramo da je njihov zadatak i što je u skladu sa njihovom odgovornošću“, rekao je Triše.

Posebno jasno upozorenje Triše je uputio Italiji i rekao da je vladi Silvija Berluskonija proteklih dana „jasno rečeno kakve odluke treba da donese, pre svega da što pre ponovo uspostavi normalnu budžetsku situaciju“. Isto se, kako je rekao Triše, „očekuje i od španske vlade“.

ECB je u ponedeljak objavila da će kupiti obveznice španskog i italijanskog državnog duga. Ovaj potez oštro je međutim, kritikovao šef nemačke centralne Banke Jens Vajdman koji smatra da ECB uopšte nije smela da interveniše, već da su to, ako je bilo nužno, morale da učine zemlje članice evro-zone.

Vajdman je ocenio da je ECB prekoračila ovlašćenja i povukla potez u suprotnosti sa njenim ključnim zadatkom da čuva stabilnost zajedničke evropske valute.

Po Vajdmanovom mišljenju potez ECB prouzrokovao je da Španija i Italija budu manje zainteresovane za mere štednje.

Извор[уреди]