Nagrade Međunarodnog salona stripa u Beogradu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. септембар 2009.
Beograd-  (Beta) Marijan Miresku i Kristijan Joan Pakurariju iz Rumunije osvojili su sa svojim stripom "Drakula" glavnu nagradu Međunarodnog salona stripa koji je u četvrtak uveče otvoren u Studentskom kulturnom centru Beograda.

Scenarista Miresku i crtač Pakurariju su primili ček od 1.000 evra za svoju interpretaciju priče o krvoločnom rumunskom plemiću iz 15. veka koji je poslužio kao inspiracija piscu Bremu Stokeru za lik istoimenog, najslavnijeg vampira na svetu. Pakurariju je, takođe, osvojio nagradu za najbolji crtež.

Strip teoretičar Zdravko Zupan dobio je novouvedenu nagradu "Srećko Jovanović" za izdavački poduhvat godine koju zajednički dodeljuju izdavačka kuća "Dositej" i opština Gornji Milanovac. Priznanje je dobilo ime po preminulom osnivaču znamenite strip izdavačke kuće "Dečje novine" iz Gornjeg Milanovca i prošlogodišnjem dobitniku nagrade za životno delo Međunarodnog salona stripa.

Ovogodišnju nagradu za životno delo dobio je Rajko Milošević Gera, jedan od najslavnijih strip crtača iz Srbije, koji od 1991. godine živi i radi u Španiji.


Извор[уреди]