Nagrada za antiratnu karikaturu Jugoslavu Vlahoviću

Извор: Викиновости


17. септембар 2011.
KRAGUJEVAC 17. septembra 2011. (Beta) - Dobitnik prve nagrade - Gran pri "Kurir mira" na 16. Međunarodnom salonu antiratne karikature u Kragujevcu je karikaturista Jugoslav Vlahović, saopšteno je u subotu u Kragujevcu.

Gran pri "Kurir mira" dodeljuje svetska Asocijacija gradova vesnika mira uz novčani iznos od 1.500 evra.

Žiri Salona kojim je predsedavao Špiro Radulović saopštio je da je Zlatnom plaketom i sa 1.000 evra nagrađen Tošo Borković, srebrnom i sa 800 evra Sava Babić, a bronzana i 500 evra je pripala Luku Dešemahekeru iz Belgije.

Dodeljene su i novčane nagrade gradonačelnika gradova pobratima Kragujevca - Bidgošća i Bielsko Biala u Poljskoj, Inglolštata u Nemačkoj, Sirena u Francuskoj - i to Ehsanu Ganjiju iz Irana, Darku Drljeviću iz Crne Gore, Georgi Matei iz Rumunije, Luki Lagatoru iz Crne Gore. Nagrada rumunskog grada Piteštija pripala je Musi Gumusu iz Turske, a nagrađen je i Fedor Viko iz Slovačke.

Direktor festivala Miodrag Stoilović je najavio da će izložba 83 karikature sa 16. salona biti otvorena 20. oktobra u galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu, a radovi će biti objavljeni i u štampanom katalogu.

Извор[уреди]