Nagrada Lifka i jubilej prvog kadra

Извор: Викиновости


21. јул 2011.
PALIĆ, 21. jula 2011. (Beta) - Hrvatski reditelj Lordan Zafranović, jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskom filmu, rekao je u četvrtak na Paliću da mu priznanje veoma znači jer dolazi u godini kada obeležava pola veka od kada je snimio prvi film.

"Ova nagrada mi veoma znači jer se poklapa s 50. godišnjicom prvog kadra snimljenog za film 'Nedelja', načinjenog u Splitu", rekao je Zafranović na konferenciji za novinare održanoj u okviru 18. Festivala evropskog filma na Paliću.

Govoreći o svom radu, Zafranović je istakao da bi danas, kao i većina iskusnih reditelja, mnoge svoje filmove snimio drugačije. "Počeo sam od lepote, a nju je postepeno uništavalo zlo", rekao je Zafranović, navodeći primer iz jednog od svojih najpoznatijih filmova "Okupacija u 26 slika", u kojem lepotu Dubrovnika uništava jedna krvava scena i pretvara je u zlo.

"Imali smo iluziju kada smo mislili da filmom možemo da upozorimo sve oko nas da se istorija može ponoviti. Nažalost, shvatio sam da film nema tu snagu, on eventualno može čoveka da drži pod utiskom dva-tri dana, a posle toga nastupaju život i politika", rekao je autor čiji su mnogi filmovi prožeti snažnom osudom nacionalizma, ratnih zločina i genocida u Drugom svetskom ratu.

Lordan Zafranović (1944) je na palićkom festivalu već gostovao. Na jednom od prvih izdanja te manifestacije predstavio je svoj film "Testament" (1994), a pre sedam godina bio je član međunarodnog žirija za dodelu nagrada Zlatni i Palićki toranj.


Извор[уреди]