Nagrada "Petar Damjanović" za najbolje projekte studenata mašinstva

Извор: Викиновости

2. decembar 2015.
(PRobjave) - Milan Gligorijević, student Mašinskog fakulteta iz Beograda, pobednik je javnog nagradnog konkursa za najbolje studentske radove u oblasti mašinstva koji već devetu godinu zaredom raspisuje kompanija OSA Računarski inženjering.

Gligorijeviću je nagradu obezbedio rad na temu „Kratkonusna 'SYMONS' drobilica", koji je od strane stručnog žirija procenjen kao najinovativniji i najperspektivniji industrijski projekat. Drugoplasirani i trećeplasirani su Nikola Tatarević i Miloš Knežev, studenti Fakulteta tehničkih nauka (FTN) iz Novog Sada, sa radovima „Sistem za farbanje granulata gume" i „Uređaj za merenje vibracija". Trojici finalista plakete i nagrade u iznosu od 1.000 evra za pobednika, i 500 evra, tj. 300 evra, za drugo i treće mesto uručene su na svečanosti kojoj su prisustvovali i predstavnici iz poslovnog sveta.

Pravo učešća na konkursu imali su svi studenti visokih škola i fakulteta u Srbiji koji su do 31. oktobra poslali rad na temu industrijskih mašina, uređaja i metalnih konstrukcija.

Direktor i vlasnik kompanije OSA Računarski inženjering Željko Tomić prilikom proglašenja pobednika rekao je da je cilj nagrade promocija talentovanih studenata i novih tehnologija.

- Pobednici konkursa predstavljaju budućnost industrije i velika mi je čast što učestvujemo u procesu prepoznavanja mladih stručnjaka i njihovom predstavljanju javnosti. Cilj konkursa je ostanak mladih obrazovanih ljudi u Srbiji i nastavak karijere na domaćem tržištu, kroz povezivanje sa uspešnim privrednicima. Na današnjem susretu privrednici su imali priliku da pogledaju projekte najperspektivnijih studenata, kao i da razmene iskustva sa kolegama iz industrije, izjavio je Tomić.

Konkurs i nagrada „Petar Damjanović" nose ime po jedom od osnivača kompanije "OSA Računarski inženjering" koji je doprineo razvoju saradnje mašinstva i informatike u našoj zemlji i inostranstvu. Osim toga, on je aktivno učestvovao u profilisanju IT tržišta, radio na razvoju zakonskih rešenja vezanih za zaštitu autorskih prava u domenu softvera i doprinosio uvođenju novih tehnologija, prevashodno na tehničkoj primeni računara.


Извор[уреди]