Пређи на садржај

Naftaši protiv produženja roka za D-2 i BMB-95

Извор: Викиновости


26. decembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Udruženje naftnih kompanija pozvalo je u sredu državu da ne produžava rok za korišćenje goriva dizel D-2 i BMB-95, koje prema sadašnjim propisima treba da izađe iz upotrebe od 1. januara 2013. godine.

Predstavnici udruženja su na konferenciji za novinare u Beogradu ocenili i da bi cene goriva u Srbiji mogle biti smanjene ako bi Naftna industrija Srbije proizvodila veće količine evrodizela, što bi, kako su naveli, rešilo problem troškova transporta tog derivata prilikom uvoza.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja naftnih kompanija Božidar Rajić rekao je da se propis o zabrani korišćenja dizela D-2 i BMB-95 ne može menjati nekoliko dana uoči same primene, jer su kompanije već pripremile planove rada i budžete za 2013. godinu.

Rajić je podsetio da ti derivati ne ispunjavaju evropski kvalitet u zaštiti životne sredine i da ih proizvodi samo Naftna industrija Srbije.

„Nepotrebno je da ta dva derivata i dalje ostanu na tržištu“, rekao je Rajić i podsetio da je još pre dve godine bilo planirano da oni izađu iz upotrebe od 2013. godine.

Rajić je rekao da je u prvih sedam meseci ove godine ukupna prodaja derivata smanjena za deset odsto, a u novembru 15 dosto, što, kako kaže, svedoči o slaboj kupovnoj moći građana.

Predstavnici Udruženja naftnih kompanija Srbije žale se na to što država preko noći menja propise i tako poslovanje čini potpuno nepredvidim, a kažu i da ih niko nije konsultovao u vezi sa najavom da će uprkos propisima biti produžen rok za korišćenje derivata dizel D-2 i BMB-95.

Izvor[уреди]