Nadležni da ispitaju rad Dajners kluba

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. novembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je u ponedeljak da bi nadležni trebalo da preispitaju registrovanje i rad Dajners kluba "Beograd" i dodala da centralna banka nije nadležna za kontrole takvih firmi.

"Ta vrsta organizacija ne potpada pod nadležnost NBS, ne može da bude predmet kontrole NBS, već nekih drugih institucija, ali nije moje da delim zadatke drugima", kazala je Tabaković u raspravi o izmenama Zakona o NBS odgovarajući na pitanje poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Marijana Rističevića.

Prema rečima guvernerke centralne banke, tim problemom bi mogao da se pozabavi onaj ko se bavi Agencijom za registrovanje pravnih lica. Tabaković je navela da NBS nadzire samo one koji ovlašćeno obavljaju poslove finansijskih usluga.

Poslanik SNS Marijan Rističević zatražio je da se zabrani rad firmama koje se, kako je naveo, neovlašćeno, suprotno Zakonu o bankama, bave finansijskim uslugama. On je kao dokaz da postoje takvi davaoci finansijskih usluga koji nisu registrovani, naveo Dajners klub "Beograd" i dodao da je to omogućila bivša vlada Mirka Cvetkovića.

"Po informacijama koje imam, Dajners klub 'Beograd' sasvim neovlašćeno emituje platne kartice, bavi se izdavanjem kredita i s obzirom da nisu regsitrovani, da nisu banka, nisu ni podložni kontroli od NBS", rekao je Rističević.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg