Nadam se da će nagrada probiti blokadu

Извор: Викиновости

5. april 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Stevanu Dojčinoviću, uredniku Centra za istraživacko novinarstvo Srbije (CINS), uručena je u petak nagrada "Jug Grizelj" za istraživačko novinarstvo za 2012. godinu.

Dojčinović je, primajući to priznanje za novinarstvo, jedno od najprestižnijih u regionu, koje se dodeljuje od 1992. godine, izrazio nadu da će nagrada pomoći da se "razbije blokada" - da tekstovi koje objavljuje CINS dodju do šire čitalačke publike.

"Ono što objavljujemo, retko je završavalo u štampanim medijima, a gotovo nijedno otkriće nikada nije završilo u televizijskom prilogu", kazao je Dojčinović i dodao da su jedino NIN i Novi Magazin imali sluha za ono što Centar radi.

Član žirija Velimir Ćurgus Kazimir rekao je da je Dojčinoviću nagrada pripala za niz tekstova o organizovanom kriminalu i korupciji u Srbiji i regionu u šta su umešani i političari i uspešni biznismeni.

"Ljudi kao Dojčinović, vraćaju nadu da novinari imaju umešnosti i hrabrosti da pišu slobodno, ...Svaki mladi novinar koji otvori priču o posrnuću, vraća nadu da će se većina nas naći na istoj strani i stati u odbranu slobode i pristojnosti", kazao je Ćurgus Kazimir.


Izvor[уреди]