Nacionalna priznanja zaslužnim Srbima iz dijaspore

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. јул 2011.
BEOGRAD, 9. jula 2011. (Beta) - Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković i patrijarh Irinej dodelili su u subotu u Beogradu nacionalna priznanja zaslužnim građanima Srbije iz dijaspore i pozvali na jačanje veza matice i rasejanja.

Nacionalna priznanja se dodeljuju u sedam oblasti i nose imena najznačajnijih srpskih stvaralaca koji su živeli i radili u dijaspori, a od ove godine ustanovljena je nagrada "Majka Srbija".

Patrijarh Irinej pozvao je Srbe u dijspori da sačuvaju svoju veru, jezik, da jačaju veze sa maticom, češće dolaze i da decu "vežu za lepu zemlju iz koje potiču". On je podsetio da je jedan od zadataka crkve bio da okuplja srpski narod i da je na tom polju ona mnogo učinila.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković pozvao je najstručniji deo dijaspore da neprekidno radi na modernizaciji i demokratizaciji Srbije.

Nagrada "Mihajlo Pupin" u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija dodeljena je Branimiru Iliću Glavaškom iz SAD. Nagradu "Miloš Crnjanski" za književnost dobio je Branko Andjić iz Argentine. Nagradu "Nikola Tesla" za nauku i pronalazaštvo dobila je Maja Matarić koja živi i radi u Kaliforniji.

Nagrada "Slobodan Jovanović" za oblast politike dodeljena je Predragu Vladikoviću iz Vankuvera. Nagrada za doprinos obrazovanju "Dositej Obradović" ide u ruke Predraga Mandića iz Mađarske. Nagradu "Vuk Karadžić" za očuvanje srpskog jezika i pisma dobio je protojerej Srboljub Miletić koga je predložila Srpska pravoslavna crkveno-školska opština Sveti arhidjakon Stefan u Sidneju.

Nagrada "Majka Srbija" pripala je Dušanu Vidakoviću iz Nemačke koji već dve decenije izdaje dnevni list "Frankfutske vesti" koga je predložio episkop srednjoevropske eparhije SPC. Nagrada se dodeljuje od ove godine za sveukupan rad i doprinos unapređenju odnosa matice i rasejanja.


Извор[уреди]