Na tržištu 80.000 nepropisnih paketa prve pomoci

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. фебруар 2011.
BEOGRAD, 10. februara 2011. (Beta) - Agencija za lekove i medicinska sredstva je nepropisno izdala dozvole za 80.000 kompleta prve pomoći za vozila čime je ugrozila bežbednost građana, upozorio je u četvrtak predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

"Zahtevamo da Agencija za lekove i medicinska sredstva objavi neusaglašenost sa Srpskim standardima kompleta prve pomoći turskog proizvođača Novitas, slovenačke Tosame i kineskih proizvođača čiji je uvoznik Karan Co iz Čačka", rekao je on na konferenciji za novinare u Media centru u Beogradu.

Papović je pozvao tržišnu inspekciju da nestandardizovane komplete prve pomoći koje je Agencija za lekove ipak odobrila kao standardne, ukloni sa tržišta kao lažne jer ti kompleti nisu bezbedni.

"U Srbiji su, prema zvaničnim podacima, na tržištu kompleti prve pomoći vrednosti 160 miliona dinara u kojima su gaza i trouglaste marame od tkanine koja ne upija tečnost i koja nije sterilna", kazao je on.

"Ako se oznaka standarda stavi na proizvod koji nije standardizovan, saobraćajna policija, prema zakonu o bezbednosti saobraćaja, nema pravo da otvara komplet, i time se dovode u zabludu i potrošači, i državne institucije kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova", ocenio je on.


Извор[уреди]