Na svetskim berzama strah jači od nade

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. август 2011.
Лондон-  (Beta-AP) - Vrednost akcija na svetskim berzama ponovo je u ponedeljak opala pošto je bojazan zbog smanjenja kreditnog rejtinga SAD pretegnula nad olakšanjem posle odluke Evropske centralne banke da kupi italijanske i španske obveznice kako bi pomogla tim zemljama da izbegnu bankrot.

Nastojeći da spreče paniku na finansijskim tržištima, ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja Grupe 20 (industrijski razvijenih država i država u razvoju) u zajedničkom saopštenju naveli su da će preduzeti sve mere za podršku finansijskoj stabilnosti i rastu, ali to nije ublažilo bojazni investitora na berzama.

Rizična odluka Evropske centralne banke da kupi itralijanske i španske obveznice ublažila je pritisak u Evropi, ali, kako navodi agencija AP, samo privremeno, pošto je glavna briga usmerena na odluku Standard end Pursa (Standard and Poor's) da smanji kreditni rejting SAD s najvišeg "AAA" na "AA+".

Na njujorškoj berzi je industrijski indeks Dou Džons (Dow Jones) opao za 2,6 odsto na 11.140, dok je indeks 500 Standard end Pursa opao za 3,3 odsto na 1.159.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg