Na severu Kosova mirno

Извор: Викиновости


27. јул 2011.
KOSOVSKA MITROVICA, 27. jula 2011. (Beta) - Na severu Kosova i dalje je mirno, a u Zvečanu je u toku sastanak šefa tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislava Stefanovića i komandanta Kfora Erharda Bilera.

Oni razgovaraju o sprovođenju sporazuma o povlačenju specijalnih jedinica kosovske policije sa prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova, kao i o povratku pripadnika Policije Kosova srpske nacionalnosti koji su na tim prelazima bili pre pokušaja specijalaca da ih zauzmu.

Prištinski zvaničnici, međutim, saopštili su da se neće povući policijske snage, uz obrazloženje da se time sprovodi zakonitost na celoj teritoriji Kosova.

U utorak u sukobima kosovskih specijalaca i lokalnih Srba kod prelaza Brnjak poginuo je jedan kosovski specijalac, a srpski mediji javljaju da je povređeno najmanje troje Srba koji su barikadama pokušavali da zaustave specijalce.

Srbi su i u sredu u pripravnosti na tri punkta - prelazu Jarinje, selu Zupče u Ibarskom Kolašinu i selu Rudare u opštini Zvečan, ali se saobraćaj sada normalno odvija.


Извор[уреди]