NURDOR učestvuje na Evropskoj konferenciji udruženja roditelja dece obolele od raka

Извор: Викиновости


17. april 2012.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - U Luksemburgu će se od 13. do 15. aprila održati treća po redu Konferencija evropskih članica Međunarodne konfederecije udruženja roditelja dece obolele od raka, ICCCPO (International Confederation of Childhood Cancer Parent Organizations) na kojoj će aktivno učešće uzeti Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka, NURDOR, iz Srbije.

Konferenciji koja okupiti 46 predstavnika nacionalnih i lokalnih udruženja iz 16 evropskih zemalja. Programom Konferencije će biti obuhvaćene aktuelne teme iz domena lečenja bolesti raka kod dece i nege obolelelih.

Glavne teme konferencije će biti rana dijagnostika, kućna i kombinovana nega obolelih, svrha kliničkih istraživanja i savremene metode u toj oblasti. Biće predstavljene novine u neinvazivnim metodama lečenja, evropskim standardima nege, kao i novine u radu ove međunarodne organizacije.

Posebno će biti predstavljen novi evropski projekat namenjen podizanju svesti o problematici tumora na mozgu kod dece i mladih (Headsmart – Be brain tumour aware).

Prema aktuelnim podacima i primeru iz Velike Britanije, svake nedelje dijagnostifikuje se tumor na mozgu, u proseku, kod desetoro dece, u dobi od 0 do 18 godina. Kod polovine dece od prvih simptoma do postavljanja dijagnoze prođe između 12 do 13 nedelja. Kod druge polovine to vreme varira i može da prođe godinu, pa čak i do dve godine, dok se ne postavi tačna dijagnoza.

Cilj kampanje je da se smanji vreme potrebno za dijagnostikovanje dece i mladih sa tumorom mozga u Velikoj Britaniji edukacijom zdravstvenih radnika i šire javnosti o simptomima tumora mozga kod dece i mladih.

Smanjenje vremena do postavljanja dijagnoze treba da doprinese uspešnosti izlečenja i umanji procenat nastanka dugoročnog invaliditeta sa kojim se suočavaju mnoga deca i mladi oboleli od tumora mozga.

Извор[уреди]