NIS će u budžet uplatiti oko 93 milijardi dinara

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. oktobar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Naftna industrija Srbije (NIS) će Srbiji u ovoj godini platiti oko 93 milijardi dinara na ime poreza i naknada, izjavio je u sredu generalni direktor te kompanije Kiril Kravčenko.

On je na konferenciji za novinare povodom 60 godina otkrića nafte i gasa u Srbiji kazao da su akcize u toj strukturi plaćanja najveće, a zatim porez na dodatu vrednost (PDV) i da će zbog njihovih promena NIS platiti više 3,3 milijardi dinara.

Kravčenko je dodao da NIS sada plaća Srbiji na osnovu međudržavnog sporazuma, rudnu rentu od tri odsto, ali da će ukoliko ona bude bila povećana na sedam odsto ta kompanija morati da smanji obim investicija u proizvodnju za oko sedam milijardi dinara.

Prema njegovim rečima, povećanje rudne rente na sedam odsto samo bi kratkoročno povećalo priliv sredstava u budžet Srbije, ali kao dugoročno rešenje to uopšte nije dobro.

On je kazao i da je u Rusiji drugačiji poreski sistem nego u Srbiji, precizirajući da je rudna renta tri do četiri puta veća, ali su zato akcize i do tri puta manje, a razlog za to je što su kapaciteti prerade manji dok su nalazišta veća.

Kravčenko je kazao i da će u 2012. godini NIS ukupno investirati u Srbiju oko 15 milijardi dinara, a naredne 25 milijardi dinara.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg