NBS za zaštitu od deviznog rizika

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


28. април 2011.
BEOGRAD, 28. aprila 2011. (Beta) - Narodna banka Srbije (NBS) u četvrtak je privrednicima preporučila da se zaštite od pomeranja deviznog kursa zaduživanjem u valuti u kojoj ostvaruju prihode ili da koriste instrumente zaštite od deviznog rizika.

"Možda je upravo sada dobra prilika za sve one koji su i dalje izloženi deviznom riziku da razmisle i iskoriste povoljan momenat za zaštitu od rizika pomeranja deviznog kursa", saopštila je NBS povodom aktuelnog jačanja dinara.

Dinar je u četvrtak dostigao rekordnu vrednosu u ovoj godini u odnosu na evro. Zvanični srednji kurs je 100,1570 dinara za jedan evro.

NBS je ukazala da vrednost domaće valute zavisi od ponude i tražnje na deviznom tržištu i da će i ubuduće pomeranje deviznog kursa biti u oba smera, u skladu sa tržišnim kretanjima.

Centralna banka je na međubankarskom deviznom tržištu ove godine kupila pet miliona evra da bi ublažila dnevne oscilacije deviznog kursa. U ovoj godini domaća valuta je prema evru bila najslabija 6. januara, kada je kurs bio 106,4947 dinara za evro. Dinar je bio najslabiji 4. novembra 2010. godine kada je zvanični srednji kurs iznosio 107,5216 dinara za jedan evro.


Извор[уреди]