NBS očekuje da inflacija počne da pada u drugom kvartalu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. januar 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Narodna banka Srbije očekuje da će inflacija početi da pada od drugog tromesečja 2013. ako ne dođe do nepredviđenih inflatornih pritisaka, obavestila je guvernerka Jorgovanka Tabaković srpskog premijera Ivicu Dačića.

Prema pismu koje je objavljeno na sajtu NBS (www.nbs.rs), u centralnoj banci očekuju da će se inflacija krajem ove godine vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, koji je četiri odsto, uz odstupanje od plus, minus 1,5 procentnih poena.

"Naše očekivanje kad je u pitanju buduće kretanje inflacije podrazumeva pozitivan uticaj provodjenja mera fiskalne konsolidacije na makroekonomsku i finansijsku stabilnost", navela je Tabakovićeva.

Guvernerka je naglasila da će brzina vraćanja inflacije ka cilju u velikoj meri zavisiti i od predstojeće poljoprivredne sezone i napomenula da se u slučaju da sezona bude prosečna, znatno smanjenje inflacije očekuje od drugog tromesečja.

"Eventualno slabija poljoprivredna sezona od uobičajene mogla bi da uspori proces smanjenja inflacije. Uvažavajući da je priroda aktuelnih inflatornih pritisaka presudno određena nestabilnošću na tržištu hrane, smatramo da bi bez odlaganja trebalo utvrditi i realizovati sistemske mere koje bi doprinele stabilizaciji ovog tržišta i smanjenju nestabilnosti cena hrane", rekla je ona.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg