NBS će 6. aprila povući 180 miliona evra

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу1. април 2010.
BEOGRAD, 1. aprila 2010. (Beta) - Narodna banka Srbije najavila je u četvrtak da će 6. aprila od Međunarodnog monetarnog fonda za jačanje deviznih rezervi povući 180 miliona evra, što je polovina od raspoložive treće rate "stend baj" aranžmana.

Kako se ističe u saopštenju, time će ukupna sredstva koja su do sada iskoričhenja iz tog aranžmana dostići 1,3 milijarde evra, odnosno 253 odsto kvote Srbije u MMF-u.

Povlačenje nove rate omogućeno je pošto je Odbora direktora (MMF), koji je održan protekle noći, po srednjoevropskom vremenu, pozitivno ocenio sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa Srbije.

Na sastanku je istaknuto da je Srbija nastavila da postiže dobre rezultate u realizaciji dogovorenog ekonomskog programa kao i da su mere preduzete kao odgovor na globalnu finansijsku krizu doprinele ublažavanju nepovoljnih efekata na ekonomska kretanja u zemlji.

MMF je naveo da su fiskalna prilagođavanja tokom 2009. godine bila u skladu sa programom, mada uglavnom zasnovana na jednokratnim (ad hoc) merama.


Извор[уреди]