NATO šalje dodatne vojnike na Kosovo

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. август 2011.
Брисел-  (Beta) - NATO je u utorak saopštio da je upućena „pomoć“ u ovom trenutku angažovanim snagama KFORa zaduženim za očuvanje bezbednosti na Kosovu.

To je saopštila portparolka NATO Karmen Romero, koja je objasnila da je naredbu o tome izdala komanda NATO u Napulju na zahtev zapovednika KFORa Erharda Bilera.

„Do raspoređivanja ovih dodatnih vojnika u sastavu KFORa doći će narednih dana“, rekla je Romero novinarima u Briselu. U sedištu NATO nezvanično je rečeno da su u pitanju dodatne jedinice veličine jednog bataljona od oko 700 vojnika, inače stacioniranih u bazama NATO u Nemačkoj. Romero je podvukla da su u pitanju samo trupe koje treba da pomognu već rasporedjenim snagama na tačkama gde je nužno da se uz pojačane napore zajamči bezbednost.

Ona je ukazala da razlog nije nikakvo pogoršavanje situacije na Kosovu i objasnila da je reč samo o pomoći već razmeštenim trupama koje imaju zadatke na drugim stranama i potrebno je da se odmore. Karmen Romero je u izjavi agenciji Beta posebno želela da podvuče da NATO deluje nepristrasno, statusno neutralno i da ne sprovodi politiku vlade u Prištini.

U sastavu KFORa trenutno ima blizu 6.000 vojnika.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg