Пређи на садржај

Mur žali što film nije doprineo kontroli oružja

Извор: Викиновости


10. januar 2013.
Njujork/ SAD (Beta-AP) Američki reditelj Majkl Mur rekao je da mu je žao što, više od decenije od njegovog filma o kontroli oružja, u SAD nije dovoljno učinjeno za sprečavanje oružanog nasilja u školama.

Mur je rekao da nije verovao da će deset godina posle filma o uzrocima masakra u jednoj srednjoj školi u SAD, „Žeđ za nasiljem“ (Bowling for Columbine), morati da kaže da film nije doprineo kontroli oružja. Taj film iz 2002. dobio je Oskara u kategoriji najbolji dokumentarni film.

Mur je rekao da nema nameru da snima film o prošlomesečnom oružanom napadu u u osnovnoj školi „Sendi huk“ u Njutaunu, u američkoj državi Konektikat, kada je ubijeno najmanje 26 osoba, od kojih 20 dece.

Reditelj filmova „Farenhajt 9/11“ i „Sicko“ šmatra da određeno oružje u SAD mora da se zabrani i da bi za držanje oružja morala da bude neophodna dozvola.

Govoreći o problemu nasilja u SAD, Mur je rekao i da „Amerikanci veruju da je OK ubijati ljude“ i da su „nasilni“.

„Verujemo da je OK da napadnemo zemlju koja nije imala veze sa septembarskim napadima 2001. u SAD. Mislimo da je OK da napadnemo zemlju u kojoj mislimo da je Osama bin Laden, dok je on u nekoj drugoj zemlji. Samo uđemo i počnemo da ubijamo“, kazao je Mur, dodajući da u SAD postoji i smrtna kazna.

Zašto bismo se onda čudili kada neko ko je rastrojen, a koji živi u tom istom društvu, „pomisli da bi danas baš mogao da ubije nekoga“, rekao je američki reditelj.

Izvor[уреди]