Moratinos: Zajednička vizija - integracija Balkana u EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

20. април 2010.
BEOGRAD, 20. aprila 2010. (Beta) - Ministri spoljnih poslova Španije, koja predsedava EU, Turske i Srbije, Migel Anhel Moratinos, Ahmet Davutoglu i Vuk Jeremić, založili su se u utorak uveče za punu integraciju Balkana u Evropsku uniju i za otklanjanje prepreka na tom putu.

Moratinos je, posle sastanka, u zajedničkom obraćanju novinarima rekao da je cilj trilateralnog sastanka u Beogradu, između ostalog, da se što bolje organizuje i ministarska konferencija o zapadnom Balkanu, koja u junu treba da bude održana u Sarajevu. On je rekao da je zajednička vizija puna integracija zapadnog Balkana u EU i da je izražena posvećenost ostvarivanju te vizije.

Jeremić je rekao da je sastanak bio razmena mišljenja između prijatelja koji dele zajedničku viziju da zapadni Balkan bude u potpunosti uključen u EU. On je kazao da će Srbija uraditi sve da skup u Sarajevu bude uspešan i da se nađe rešenje za sporna pitanja.

Turski ministar Ahmet Davutoglu je rekao da su sastanci poput današnjeg u Beogradu jedan od boljih načina za priključenje Balkana Uniji.


Извор[уреди]