Monopoli ugrožavaju tržišnu privredu u Srbiji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. децембар 2010.
BRISEL, 1. decembra 2010. (Beta) - Evropski parlament (EP) smatra da u Srbiji "postojanje monopola teško ugrožava razvoj u punoj meri delujuće tržišne privrede", koja je jedan od temeljnih uslova za ulazak neke zemlje u članstvo Evropske unije.

Kako se navodi u rezoluciji o Srbiji, koju je u sredu u Briselu usvojio Spoljnopolitički odbor EP, "pogubne posledice ekonomske krize su pogodile tu zemlju", ali je "primljeno na znanje da je najnovija revizija stend-baj aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom propraćena pozitivnom ocenom makroekonomske politike Srbije".

Evropski parlamentarci traže od srpskih vlasti da "učine sve u svojoj moći da zaštite ranjive grupe u društvu od posledica te krize".

U rezoluciji o "Procesu evropske integracije Srbije" podvlači se i da dalje postoje bitne prepreke za uključivanje malih i srednjih preduzeća u privredu, a "pozdravlja se postavljanje tržišnih regulatora na više sektora i očekuje da će vlasti zajamčiti nezavisnost tih tela kako bi se sprečilo njihovo 'zauzdavanje'".


Извор[уреди]