Molba za izručenje Kalinića

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

11. јун 2010.
BEOGRAD, 11. juna 2010. (Beta) - Ministarstvo pravde Srbije uputiće u petak nadležnim organima Hrvatske molbu za izručenje Sretka Kalinića, koji je u Srbiji pravosnažno osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića i udruživanje u "zemunski klan", izjavila je ministarka pravde Snežana Malović.

Malovićeva je agenciji Beta rekla da Ministarstvo pravde Srbije i Ministarstvo pravde Hrvatske ubrzano rade na usaglašavanju teksta Ugovora o izručenju kada su u pitanju krivična dela organizovanog kriminala i druga teška krivična dela, a kojim će biti predviđeno i izručenje domaćih državljana.

"Očekujemo da će taj ugovor biti potpisan odmah nakon što u Hrvatskoj dođe do ustavnih izmena koji će to omogućiti", rekla je Malovićeva. Ministarka je dodala da je saradnja ministarstava pravde Srbije i Hrvatske na izuzetno visokom nivou, jer su obe zemlje posvećene unapređenju i jačanju bilateralne i regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Postoji jasna politička volja i u Srbiji i u Hrvatskoj da se organizovanom kriminalu stane na put. Naša zajednička borba protiv organizovanog kriminala svakako će doprineti regionalnoj stabilnosti i bezbednosti, što je od velike važnosti za dalji razvoj i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana", navela je Snežana Malović.


Извор[уреди]