Пређи на садржај

Mogući i sukobi u Preševskoj dolini

Извор: Викиновости

2. april 2013.
Preševo/ Србија (Beta) Predsednik Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju ocenio je da su na jugu Srbije, koji je nazvao Preševskom dolinom, mogući i oružani sukobi ako se ponove "proterivanja i ubistva" Albanaca.

Musliu je u intervjuu za prištinsku Tribunu kritikovao kosovsko rukovodstvo zbog nezainteresovanosti da kroz dijalog sa Beogradom pokuša da reši i problem statusa Albanaca u Preševeskoj dolini.

"Najdiskriminisaniji Albanci u Evropi su oni u Preševeskoj dolini. Ovo je najbolje potvrdjeno kada nam je 20. januara uklonjen spomenik (OVPMB u centru Preševa). Tu je Srbija pokazala zube (i nameru) da preko sile rešava probleme sa Albancima", naveo je Musliju, dodajući da obraćanje Albanaca za pomoć Prištini i Tirani nije naišlo na razumevanje.

"Mi smo više puta tražili da budemo deo dijaloga (Beograda i Prištine). Kada se govori o Kosovu i severu zašto da se ne govori i o Preševskoj dolini", rekao je lider PDD koji je i bivši predsednik Skupštine opštine Bujanovac.

Dodao je da je od Tačija stalno trazio pomoć, ali da ništa nije uradjeno.

"Ovde krivica leži i na Albaniji, zato što nije bila dovoljno angazovana u tom pravcu", rekao je on.

Na pitanje da li isključuje mogućnost samoorganizovanja gradjana pa čak i ponavljanje sukoba u Preševskoj dolini, Musliju je odgovorio da "ne preostaje drugi put, ako se ponovo počne sa ubistvima i proterivanjima".


Izvor[уреди]