Moguće vraćanje viza Balkanu

Извор: Викиновости


8. januar 2013.
Brisel/ Belgija (Beta) Odbor za građanske slobode Evropskog parlamenta (EP) u četvrtak treba da usvoji mehanizam kojim bi Evropska unija mogla privremeno vratiti vizni režim za neku od zemalja Zapadnog Balkana, ako se utvrdi da je odatle došlo do naglog povećanja broja "lažnih azilanata" ili priliva ilegalnih imigranata u EU.

Prema saopštenju EP, do usvajanja ovakvog mehanizma, "zaštitne klauzule" za bezvizni režim, dolazi na zahtev više zemalja EU koje su ustanovile da je došlo do naglog povećanja broja potpuno neosnovanih zahteva za dobijanje azila iz nekih zemalja Zapadnog Balkana, posle uvođenja slobodnog viznog režima za EU.

Kako je agenciji Beta rečeno u Evropskoj komisiji (EK), "zaštitna klauzula" može stupiti na snagu pošto stručnjaci EK utvrde činjenično stanje kad je reč o prilivu lica koja zloupotrebljavaju režim bez viza za putovanje u "šengenski prostor" Unije i kad Evropska komisija to predloži Savetu ministara EU.

Na pitanje da li preti opasnost da vize budu vraćene Srbiji i Makedoniji, izvori u EK su podvukli da će jedino merodavno biti kad se u EU tačno ustanovi činjenično stanje.

Zemlje članice EU bi tad, i na osnovu svojih podataka, mogle zaključiti da je na tri, šest ili više meseci nužno vratiti vize nekoj državi Zapadnog Balkana, ako se utvrdi da je došlo do "izvanredne situacije" i mogućeg ugrožavanja bezbednosti prostora EU.

Savet ministara članica EU takvu odluku donosi "kvalikovanom većinom" glasova, što znači da je potrebno 73 odsto glasova svih članica EU, s tim što glas onih najvećih u Uniji ima "specifičnu težinu" od 29 bodova, a onih najmanjih tri ili četiri boda.

Izvor[уреди]