Moguće rušenje estonske Ajfelove kule

Извор: Викиновости


Estonskoj Ajfelovoj kuli predstoji rušenje

30. април 2010.

Talin / Estonija (Beta) - Minijaturna estonska kopija Ajfelove kule, visoka 31 metar, koja je turistička atrakcija te baltičke zemlje, mogla bi da bude srušena pošto predstavlja bezbednosni rizik, saopštile su lokalne vlasti.

Kulu je 2008. od drveta na ostrvu Hiuma napravio Jan Alikso, stanovnik tog po veličini drugog ostrva u Estoniji, a njeni posetioci mogu da se dive pejzažu ostrva i Baltičkog mora. "Želeo sam da napravim deset puta manju kopiju Ajfelove kule u Parizu. Nisam je nikada video, ali se nadam da jednog dana hoću", kazao je Alikso lokalnoj štampi. Za njenu izgradnju proučio je planove Ajfelove kule dostupne na internetu.

Ipak, nedugo nakon okončanja izgradnje 2008, dobio je nalog za rušenje kule. Lokalne vlasti potom su rušenje u nekoliko navrata odložile. Posle žučne debate u lokalnim medijima, tokom koje je kula postala jedna od najvećih turističkih atrakcija ostrva Hiuma, administracija je odlučila da pruži još jednu priliku njenom tvorcu. Alikso je do 1. maja ove godine trebalo da podnese mišljenje eksperta koji bi potvrdio da kula ne predstavlja bezbednosni rizik. Međutim, taj ekspert je umro, a Alikso je dospeo u situaciju u kojoj ne samo da će njegova kula biti srušena, već i da će morati da plati 18.000 kruna (1.150 evra) kazne za nepodnošenje traženog ekspertskog mišljenja.


Извор[уреди]