Moguće povećanje stranih investicija

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу1. април 2010.
BEOGRAD, 1. aprila 2010. (Beta) - Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit (Dun&Bradstreet) procenila je da je moguće povećanje stranih investicija u Srbiji i pored prisutnih problema u njenoj privredi.

U aprilskom izveštaju objavljenom u četvrtak, Srbiji je zadržan rejting od DB4d za zemalje sa umerenim rizikom poslovanja, koji joj je prvi put dodeljen prošlog meseca.

Analitičari Dan i Bredstrita su ocenili da su, iako se privreda u Srbiji polako oporavlja, zarade kompanija i dalje niske i da je njihov pristup novim kreditima kod banaka ograničen. "Zajedno sa neizvesnim poslovnim okruženjem, savetuje se oprez prilikom produženja kredita kompanijama", navodi se u saopštenju bonitetne kuće Rating www.rating.rs, zastupnika Dan i Bredstrita za Srbiju.

Kao negativno navodi se i to da su kompanije sa Kosova pokrenule žalbu Centralno-evropskom udruženju slobodne trgovine (CEFTA) zbog odbijanja Srbije da tim firmama dozvoli bescarinski pristup robi. Analitičari su ocenili da će pozitivna ocena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o trećoj reviziji kreditnog aranžmana vrednog četiri milijarde dolara omogućiti Srbiji povlačenje rate od 350 miliona dolara.


Извор[уреди]