Moguća kandidatura do kraja godine

Извор: Викиновости


16. мај 2011.
BEOGRAD, 16. maja 2011. (Beta) - Srbija ima šanse da dobije status kandidata za članstvo u EU i datum za pregovore do kraja godine, ali to će zavisiti od odlučnosti da se nastave reforme, izjavio je u ponedeljak u Beogradu visoki zvaničnik Evropske komisije Stefano Sanino.

"Podržavamo pojačane napore koji se ulažu prethodnih meseci", kazao je Sanino, zamenik generalnog direktora Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije, na konferenciji povodom 10 godina Misije OEBS-a u Srbiji.

Sanino, prvi šef Misije OEBS-a u Srbiji, kazao je da očekuje da će 2011. godina biti značajna za proširenje EU. Kako je naveo, 12. oktobra se očekuje mišljenje o spremnosti za status kandidata Srbije, a do kraja godine i o samom statusu i datumu pregovora.

Sanino je, osvrćući se na napredak koji je postignut u Srbiji u prethodnih 10 godina, kazao da mu je cilj angažovanja u Srbiji pre čitavu deceniju bio da "Srbija postane dosadna zemlja, u kojoj nema svakog dana problema kojim se treba baviti". Kako je ocenio, taj cilj još nije postignut, a pitanje je da li će i biti u potpunosti, ali je ostvaren napredak i trend je pozitivan.


Извор[уреди]