Moguća deblokada sporazuma iduće nedelje

Извор: Викиновости


1. децембар 2009.
Brisel/Beograd-  (Beta) Švedsko predsedništvo EU očekuje da će izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom biti pozitivan, što bi moglo dovesti do toga da Holandija skine veto sa primene prelaznog sporazuma Srbije i EU, na ministarskom sastanku 7. decembra u Briselu, piše Juropolitiks.

Kako navodi briselski dnevnik koji se bavi EU, u nacrtu zaključaka pripremljenom za taj sastanak piše da Savet EU "konstatuje da je Tužilaštvo Haškog tribunala zadovoljno sadašnjim nivom napora koje srpske vlasti preduzimaju u saradnji i insistira da Srbija nastavi te napore kako bi se postigli dodatni pozitivni rezultati".

"Podsećajući na zaključke Saveta od 29. aprila 2008. ministri su se saglasili da EU počne primenu prelaznog sporazuma", dodaje se u tekstu u koji je Juropolitiks imao uvid.

Prema pisanju briselskog dnevnika, ta rečenica je, međutim, ostala u zagradama što znači da još nema podršku svih 27 zemalja članica i da će se o njoj raspravljati nakon Bramercovog izveštaja u Savetu bezbednosti UN, 3. decembra.


Извор[уреди]