Model dve Nemačke interesantan za učlanjenje u UN

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

5. novembar 2012.
Priština-  (Beta) Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je da je model dve Nemačke interesantan za učlanjenje u UN i da je otvaranje kancelarija za vezu između dve zemlje u funkciji takvog modela.

U intervjuu za prištinski dnevnik "Koha ditore" Hodžaj je rekao da je politički dijalog Prištine i Beograda počeo susretom dvojice premijera, dok će na narednom sastanku s kosovskim premijerom biti i predstavnici opozicije.

Upitan da li će opozicija biti deo delegacije, Hodžaj je rekao da je pristup vlade da u pitanjima od velikog državnog interesa, kao što su okončanje nesporazuma sa Srbijom, treba prevazići uskopartijske interese.

"Sve relevantne političke grupacije biće uključene u proces. Na koji način će se to ostvariti, pitanje je koje treba definisati, kao i pitanje o čemu treba razgovarati sa Srbijom. Sledeći sastanak će biti na nivou premijera, ali mi mislimo da na njemu treba da budu i predstavnici drugih političkih partija", kazao je Hodžaj.

Prema njegovim rečima, dužina razgovora će zavisiti od tri aktera, Kosova, Srbije i posrednika. "Mi želimo da proces bude kratak, da budu postignuti korektni sporazumi i da se sva pomenuta pitanja, ali da i pitanje nestalih i druga pitanja koja se nisu mogla rešiti za trinaest godina, budu deo dijaloga. Pored normalizacije na politčkom nivou, mi očekujemo da se ovim stvore uslovi da se jednom za svagda okonča sukob između dve zemlje", kazao je Hodžaj, koji je naveo je taj sukob i dalje otvoren.

Govoreći o modelu dve Nemačke kao rešenju za odnose između Kosova i Srbije, Hodžaj je rekao da to podrazumeva uspostavljanje normalnih odnosa između dve zemlje.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg