Mladić u Sheveningenu uslov za S SP

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу



9. децембар 2009.
HAG, 9. decembra 2009. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen izjavio je u sredu u parlamentu u Hagu da hapšenje generala Ratka Mladića ostaje uslov za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije.

Ferhagen je poslanicima preneo da je u EU dogovoreno da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu "čim se Mladić nađe u zatvoru u Sheveningenu".

Holandski parlament istovremeno je podržao ublažavanje vladinog stava prema Srbiji koje je u ponedeljak na zasedanju Saveta ministara EU omogućilo deblokadu primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Beogradom.

Napominjući da je to "nagrada" Srbiji zasnovana na zadovoljstvu glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca sadašnjim nivoom saradnje srpskih vlasti, izraženom u izveštaju Savetu bezbednosti UN, Ferhagen je naznačio da Beograd mora nastaviti da radi na hapšenju Mladića i drugog begunca Gorana Hadžića.

U suprotnom, primena kompletnog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "neće biti na vidiku", rekao je Ferhagen, kako je prenela holandska novinska agencija ANP.


Извор[уреди]