Mislite li na bezbednost svoje dece u saobraćaju?!

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Beograd (PRObjave) Udruženje RODITELJ najoštrije osuđuje ponašanje vozača koji je nedavno Ulicom Džordža Vašingtona vozio automobil držeći dete u naručju čime je direktno ugrozio život svog mališana. Iako Zakon o saobraćaju zabranjuje da se deca do 12 godina voze u krilu ili na prednjem sedištu i propisuje da ona moraju biti smeštena u posebnim sedištima, svakodnevno viđamo roditelje koji svoju decu voze ne poštujući ove propise.

Veliki broj roditelja smatra da spora gradska vožnja nosi mali rizik od povrede ako do sudara i dođe, međutim istraživanja pokazuju da kod sudara na brzini od 50km/h putnik koji nije vezan biva bačen prema napred silom jačine 30 do 60 puta njegove težine. Dete koje nije vezano i nije u svom autosedištu, pri sudaru brzinom od 50 km/h leti silom kao da pada sa petog sprata.

Bez obzira što su ovakva dešavanja, kao što je to slučaj sa nesavesnim vozačem kabrioleta, individualnog karaktera, Udruženje RODITELJ smatra da niko nema pravo da na ovakav način ugrožava bilo čiji život i bezbednost u saobraćaju. Udruženje RODITELJ apeluje, kako na nadležne organe da utvrde i sprovode oštrije mere za prevenciju ovakvih situacija, tako i na roditelje da uvek koriste adekvatno autosedište, uprkos mogućem protivljenju ili negodovanju deteta jer bezbednost mališana mora da bude uvek na prvom mestu.

Извор[уреди]Bookmark-new.svg