Mirna noć na severu Kosova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

12. август 2011.
Косовска Митровица-  (Beta) - Noć na severu Kosova je protekla mirno a Srbi, koji su od 25. jula svakodnevno na barikadi u selu Rudare kod Zvečana, motre i na sve druge putne pravce koji vode ka prelazima Brnjak i Jarinje.

Mirno je, ali kako su izveštaču Bete rekli oni koji danonoćno dežuraju, neizvesnost i napetost su reči koje najbolje opisuju stanje na severu Kosova.

Na barikadi u Rudaru se na svaka četiri sata smenjuju građani iz Kosovske Mitrovice i Zvečana i za sada nema najava kada će taj putni pravac, koji od Zvečana vodi ka južnoj Kosovskoj Mitrovici, biti odblokiran.

Vozilima međunarodne misije omogućen je slobodan prolaz svim putevima, osim kroz Rudare, gde će krst koji je postavljen na sredinu puta ostati još neko vreme, kažu u kriznom štabu Kosovskomitrovačkog okruga.

Zabrinuti za sudbinu ovog dela pokrajine, predsednici četiri opštine sa severa Kosova uputili su u četvrtak pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome zahtevaju da ih zaštiti od najave čelnika privremenih kosovskih institucija u Prištini da će nasilno integrisati sever Kosova i da će posle povlačenja KFORa na prelaze dovesti albanske carinike i policajce.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg