Пређи на садржај

Mirko Norac traži objedinjenjavanje kazni

Извор: Викиновости

13. јул 2010.
ZAGREB, 13. Jula 2010. (Beta) - Osuđeni hrvatski general Mirko Norac, nakon devet godina provedenih u zatvoru, tražio je od suda objedinjavanje dve kazne za ratne zločine nad srpskim civilima kojima je osuđen na ukupno 18 godina zatvora, piše u utorak riječki Novi list.

U sudskoj praksi objedinjene kazne nikad se ne zbrajaju već su manje od matematičkog zbira, pa bi Norac za godinu-dve mogao da se nađe na slobodi, ističe se u tekstu.

Norac je za ratne zločine u Gospiću gde je ubijeno četrdesetak civila na sudu u Rijeci osuđen na 12 godina zatvora, a nakon toga je optužen i osuđen za ratne zločine u Medačkom džepu na još šest godina (prvobitno sedam).

Tako bi po dosadašnjim presudama u zatvoru trebalo da bude 18 godina, jer bi nakon što izdrži prvu kaznu trebalo da počne da služi drugu. Ako se sadašnji zahtev za ujedinjenje kazni prihvati ta bi se kazna sigurno smanjila za koju godinu, navodi Novi list.

O ovom ujedinjavanju odlučivaće vanraspravno veće Županijskog suda u Rijeci, a prema informacijama Novog lista odluka bi se mogla znati brzo.


Извор[уреди]